Nederland stuurt extra militairen naar Kaboel om te helpen met evacuaties

Nederland stuurt extra militairen naar Kaboel om te helpen met evacuaties

Nederland stuurt extra militairen naar de Afghaanse hoofdstad Kaboel. Zij gaan de 62 reeds aanwezige militairen versterken bij de lopende operatie om zo veel mogelijk mensen te evacueren uit de stad.

De extra militairen zijn momenteel al op weg naar Afghanistan. Hun taak is het verzorgen van “de beveiliging van vliegtuigen, evacu├ęs en het consulair noodteam dat onder leiding van de ambassadeur werkt om evacuaties mogelijk te maken”, aldus Defensie. Om hoeveel extra troepen het precies gaat, maakt Defensie niet bekend. Wel staan er naast de extra troepen ook een compagnie van het Korps Mariniers en een compagnie van de Luchtmobiele Brigade op afroep klaar om ingezet te worden voor de operatie.

Sinds de Taliban vorige week Kaboel overnamen en daarmee bijna heel Afghanistan in handen kregen, proberen westerse landen zoals Nederland hun ambassadepersoneel en Afghaanse medewerkers te evacueren. Vanwege de enorme drukte rond het vliegveld in het noorden van Kaboel kwamen de evacuaties moeizaam op gang. Daarom stuurde Nederland eerder al speciale eenheden naar Kaboel.

Inmiddels zijn enkele honderden personeelsleden van de ambassade aangekomen in Nederland. Het gaat om medewerkers zowel met als zonder Nederlands paspoort. In Afghanistan zijn nu vooral nog leden aanwezig van het consulaire noodteam.

Rahil Ahmed

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *