Wouter Koolmees legt functie als minister neer bij benoeming tot informateur

Wouter Koolmees legt functie als minister neer bij benoeming tot informateur

Wouter Koolmees (D66) gaat zijn functie als demissionair minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid voorlopig neerleggen als de Tweede Kamer hem benoemt tot informateur. Dat zegt partijleider Sigrid Kaag tijdens het debat in de Tweede Kamer. Koolmees keert dan ook niet terug in een nieuw kabinet.

Op dit moment debatteert de Tweede Kamer over de kabinetsformatie. Koolmees zou daar samen met Johan Remkes (VVD) worden voorgedragen als nieuwe informateurs. Zij zullen dan de gesprekken tussen de VVD, D66, CDA en ChristenUnie gaan begeleiden.

Volgens Kaag heeft ze gekozen voor de “beste kandidaat” als formateur. “Hij kan autonoom en vrij opereren.” Ze heeft ook gekozen voor Koolmees omdat er “haast” geboden is met de vorming van een kabinet. “Het optimistische scenario is dat we er snel moeten kunnen uitkomen met een dun regeerakkoord”, zei Kaag. Dat moet mogelijk zijn, omdat er al “heel veel” ligt waar de vier partijen mee aan de slag kunnen. Het gaat dan volgens Kaag om het document dat VVD en D66 deze zomer hebben geschreven, maar ook om het resultaat van de werkzaamheden van informateurs Herman Tjeenk Willink en MariĆ«tte Hamer.

De D66-leider noemde onder meer onderwijs, klimaat, de aanpak van ongelijkheid, onderwijs, Europa en stikstof als belangrijke onderwerpen voor de formatie. “Wij willen een progressief beleid.” Ze waarschuwde dat het “niet makkelijk” gaat worden om tot een kabinet te komen met VVD, CDA en ChristenUnie. Maar de burger is volgens haar meer gediend bij een partij die verantwoordelijkheid neemt dan een die binnen een jaar nieuwe verkiezingen uitschrijft. De vier partijen besloten vorige week, na maandenlange onderhandelingen, dat ze inhoudelijk gaan onderhandelen over een nieuw kabinet.

Rahil Ahmed

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *