Ramp met vlucht MH17 opnieuw online herdacht: ‘We zijn nog geen stap verder’

Ramp met vlucht MH17 opnieuw online herdacht: ‘We zijn nog geen stap verder’

Bij het Nationaal Monument MH17 in Vijfhuizen is vandaag de ramp met vlucht MH17 uit 2014 herdacht. In verband met corona mocht slechts een beperkt aantal mensen aanwezig zijn. De herdenking was verder alleen online te volgen. Bij de ramp kwamen alle 298 inzittenden van het vliegtuig om het leven.

Na zeven jaar is het verlies nog “moeilijk te verteren”, zegt Anton Kotte uit Eindhoven bij Omroep Brabant. Hij verloor zijn zoon Oscar, schoondochter Miranda en kleinzoon Remco Kotte. “Er zijn telkens weer momenten dat je ze mist. Nog afgezien van wat zij de afgelopen zeven jaar allemaal gemist hebben.”

Vlucht MH17 van Malaysia Airlines vertrok 17 juli 2014 vanaf Amsterdam naar Kuala Lumpur. Drie uur na vertrek werd het vliegtuig boven het oosten van Oekraïne neergehaald met een raket. Vorig jaar is in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol het strafproces begonnen tegen vier verdachten, drie Russen en een Oekraïner.

“De herdenking krijgt in deze tijd extra lading door het strafproces”, aldus Kotte. “Iedereen gaat er maar van uit dat het tot een veroordeling komt, maar zo zeker is dat niet. De rechter moet nog oordelen.” Bij Bart en Jeanne Hornikx uit Goirle heerst hetzelfde gevoel. ”Het is niet alleen herdenken vandaag, maar ook de rechtszaak die in ons achterhoofd meespeelt. We zijn na zeven jaar nog geen stap verder”, vertelt Jeanne. Zij moeten sinds de ramp hun enige dochter Astrid en haar vriend Bart Lambregts missen.

Ook al is de herdenking online, Bart en Jeanne Hornikx bezochten ‘gewoon’ het monument in Vijfhuizen. Ze blijft 17 juli een zware dag vinden. “Maar de dagen ervoor zijn altijd heftiger dan de dag zelf. Dan zijn we altijd omringd door mensen die ons dierbaar zijn. We proosten die dag op Astrid en op het leven.”

Rahil Ahmed

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *