Geen quarantaineplicht voor gevaccineerden na contact met besmet persoon

Geen quarantaineplicht voor gevaccineerden na contact met besmet persoon

Mensen die al volledig zijn gevaccineerd tegen COVID-19 hoeven vanaf donderdag 8 juli niet meer in quarantaine als ze in nauw contact zijn geweest met iemand die besmet is geraakt, bijvoorbeeld een gezinslid.

Dit geldt volgens een woordvoerder van koepelorganisatie GGD GHOR Nederland voor mensen die veertien dagen eerder hun (laatste) prik hebben gehad en daarmee voldoende bescherming hebben opgebouwd.

Quarantaine was tot nu toe verplicht voor mensen met gezinsleden die positief zijn getest. Voor gevaccineerden golden dezelfde coronaregels als voor mensen die niet gevaccineerd zijn. Daar komt donderdag verandering in.

De nieuwe regels gaan ook voor andere groepen gelden. Het gaat daarbij om de groep mensen die minder dan zes maanden geleden COVID-19 hebben gehad. Daarnaast gelden de nieuwe regels ook voor mensen die al eerder COVID-19 hebben gehad en langer dan veertien dagen geleden minimaal eenmaal zijn gevaccineerd. Voor deze groepen vervalt de quarantaineplicht als iemand in hun huishouden of een ander nauw contact positief is getest.

De GGD blijft bron- en contactonderzoek uitvoeren. “Iedereen die positief getest wordt, krijgt een bron- en contactonderzoek”, benadrukt de woordvoerder van GGD GHOR Nederland.

Rahil Ahmed

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *