Sydney gehuld in gevaarlijke rook door gecontroleerde bosbrand

Sydney gehuld in gevaarlijke rook door gecontroleerde bosbrand

Bewoners van de Australische stad Sydney hebben veel last van giftige rook die wordt veroorzaakt door een opzettelijk aangestoken, gecontroleerde bosbrand buiten de stad. Bewoners is gevraagd binnen te blijven omdat de luchtverontreinigingsniveaus naar gevaarlijke, zeer ongezonde niveaus zijn gestegen.

De Australische brandweer probeert regelmatig om buiten de zomermaanden risicobeperkende branden aan te steken, waarbij de bosbodem wordt ontdaan van puin dat bosbranden kan aanwakkeren. Plannen om maandag nog meer bosbodem te verbranden, werden teruggedraaid vanwege de ontwikkeling van giftige rook. Deze is waarschijnlijk door de wind naar bewoonde gebieden in de stad gevoerd.

Vorig jaar verwoestten natuurbranden een groot deel van het oosten van Australiƫ. Daarbij kwamen 33 mensen om, werden meer dan drieduizend huizen verwoest en werden Sydney en andere steden maandenlang gehuld in een waas van rook en as. Aangenomen wordt dat klimaatverandering het bosbrandseizoen langer en gevaarlijker maakt en tegelijk de tijd beperkt waarin gecontroleerde branden veilig kunnen worden uitgevoerd.

Rahil Ahmed

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *